In culisele NLP: Strategia Programarii Neuro - Lingvistice

Modelul strategiei NLP (Programare Neuro-Lingvistica) a aparut ca un proces firesc de evolutie. A fost initiat de psihologii behavioristi (Pavlov, Skinner, Watson) si completat de psihologii cognitivi (Miller, Galanter, Pribram). Apoi a fost rafinat de parintii programarii neuro-lingvistice, Grinder si Bandler. Pe la inceputul secolului XX, psihologii behavioristi si-au fundamentat studiile pe comportamentul uman si animal-se puneau bazele a ceea ce mai tarziu se va numi Programare Neuro-Lingvistica.

Cel mai reprezentativ si mai cunoscut adept al behaviorismului a fost Pavlov, care a intrat in istoria psihologiei datorita catelusului sau si reflexului conditionat (catelusul saliva cand auzea clopotelul, fara sa existe mancare-un stimul genera un raspuns conditionat). Miller, Galanter si Pribram nu s-au lasat mai prejos si au tinut neaparat sa-si aduca contributia la fundamentarea noului concept, Programare Neuro-Lingvistica. Modelul TOTE (Test-initierea strategiei, Operare-adunarea datelor pentru punerea in aplicare a strategiei, Test-comparare date si situatie cu strategia inchipuita, Exit/Iesire) a pornit de la modelul Stimul-Raspuns si de la ipoteza ca atunci cand ai un obiectiv in minte ii asociezi un anumit comportament strans legat de el. Incerci astfel sa fii cat mai aproape de obiectivul propus, asa ca testezi strategia ca sa vezi daca iti atingi obiectivul sau nu.

Daca obiectivul este atins, incetezi sa mai te comporti cum o faceai inainte si renunti la strategie. Daca obiectivul nu e atins, iti modifici comportamentul si il repeti pana cand obiectivul e atins. Conform teoriilor din manualele de Programare Neuro-Lingvistica, intram in contact cu lumea prin cele cinci simturi primare: vizual (ochi), auditiv (urechi), kinestetic (sentimente si atingere), olfactiv (miros) si gustativ (gust). Simturile sunt sistemele reprezentationale sau „modalitatile”, cum le denumesc expertii in NLP (Programare Neuro-Lingvistica). Submodalitatile sunt diferitele calitati care se combina pentru a da nastere modalitatilor-de exemplu, marim, micsoram o fotografie in minte, o apropiem. Bandler si Grinder au inclus modalitatile si submodalitatile in fata de Test si Operare din modelul TOTE si l-au rafinat creionand modelul strategiei NLP (Programare Neuro-Lingvistica). Obiectivul pe care-l ai cand initiezi o strategie pentru a atinge un obiectiv specific si mijloacele prin care hotarasti daca a fost sau nu atins este dependent de combinatiile modalitatilor personale. Succesul strategiei tale are legatura cu succesul obiectivului tau si judeci succesul in functie de ce simti sau nu simti prin pipait, auz, vaz vizavi de ceea ce ti-ai imaginat ca vei simti prin submodalitati.

Pune in aplicare si testeaza in propria cariera si in viata personala modelul strategiei NLP cu ajutorul EchipeiDiscovery, care va pune la dispozitie cursuri si seminarii foarte interesante prin care oricine poate sa isi schimbe viata intr-un mod pozitiv, fara prea mare efort. Mai multe informatii si programul complet al evenimentelor gasiti pe http://www.nlpdiscovery.ro.