Cateva lucruri traznite despre psihopati

Psihopatii nu pot recunoaste frica. Cei mai multi dintre noi recunoastem usor un om caruia ii e frica, prin prisma expresiei faciale tipice si al unei stari de iritare tradata de intreg corpul. Insa in cazul psihopatilor, aceasta recunoastere este imposibila pentru ca ei nu pot recunoaste frica. In urma unui studiu facut pe 36 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani cu privire la reactia lor in prezenta unor expresii faciale diferite s-au descoperit niste lucruri socante. Copiii au fost plasati intr-un scaner RMN si li s-au aratat diferite fete. Unele erau neutre, altele exprimau furia si altele teama morbida.

Toti copiii normali au facut o diferenta clara intre fetele neutre si cele speriate; cei care erau predispusi la un comportament psihopat nu au putut intelege ce insemnau acele expresii legate de teama. Discrepanta dovedeste functionarea eronata a amigdalei, partea creierului care controleaza raspunsul la frica-stratul exterior al amigdalei psihopatilor este mult mai subtire si chiar mai mic decat in cazul aceluiasi organ al celor normali. Explicatia pentru incapacitatea de a percepe frica se regaseste in volumul redus al amigdalei. Curios, acest fenomen nu apare si in cazul altor emotii. De exemplu, psihopatii pot intelege fara nicio problema orice emotie, alta decat frica-chiar exista cazuri in care psihopatii au avut probleme in a exprima teama, necunoscand conceptul de frica. De vreme ce nu au acest concept simplu, ei nu stiu cum sa raspunda la „horror-ul” fiintelor normale. Asa cum marturisea o femeie care avusese mai multe crime la activ, psihopatii nu recunosc teama insa stiu foarte bine cum arata oamenii dupa ce, de exemplu, sunt injunghiati… Psihopatii tanjesc dupa dopamina.

Cand unul dintre cei mai de temut criminali in serie, Ted Bundy, a fost intrebat de ce comisese o crima asa de oribila, el a raspuns sec: „Mi-a placut sa ucid, voiam sa ucid”. Dar ce l-a facut pe Bundy sa ii placa „sa ucida”? Totul are legatura cu dopamina, neurotransmitatorul care activeaza centrii rasplatilor in creierul nostru. Este acelasi motiv pentru care ne indragostim, luam droguri, mancam ciocolata, insa la o scara mai larga. Psihopatii sunt dependenti de dopamina. Creierul lor nu numai ca produce mai multa dopamina, insa supraevalueaza neurotransmitatorul-de aceea psihopatii tind si sunt obsedati sa isi gaseasca propria cale, sa-si croiasca propriul destin, chiar cu pretul altor vieti. Cercetatorii au dovedit acest lucru studiind 30 de oameni cu trasaturi de psihopat, dandu-le amfetamine care au determinat stimularea producatorilor de dopamine. Aceste medicamente erau radioactive asa ca s-a putut monitoriza cantitatea de dopamina produsa ca raspuns la administrarea de dopamine.

Testele au dovedit ca persoanele care au avut o impulsivitate antisociala inalta-dorinta puternica de a-i controla pe altii au prezentat aceasta reactie din cauza prezentei dopaminei in exces. Pentru a verifica rezultatele, 24 de voluntari au fost rugati sa joace jocuri bazate pe ghicitori. Daca raspundeau corect, erau recompensati cu cativa dolari. Subiectii care s-au dovedit impulsivi si antisociali au produs mai multa dopamina atunci cand au castigat decat colegii lor aflati in acelasi concurs.