Studiul China in restaurante

De cele mai multe ori, cand nu ai chef sau pur si simplu nu ai timp ca sa iti gatesti acasa, ai o multime de solutii la indemana. Te duci la fast-food-ul din colt si-ti iei o shaorma, iei ceva gata preparat de la supermarket sau alegi sa vizitezi un restaurant. Meniul diversificat si uneori cu poze numai bune cat sa iti faca pofta, nu te lasa sa pleci nemancat. Mai ca iti vine sa comanzi vreo trei pagini de fripturi si cartofii prajiti. 

Dar, ce te faci cand esti vegerian si nu gasesti decat trei salate in meniu? Nu prea ai de ales. Ori iti comanzi portia clasica dar, fara carne, ori te multumesti doar cu salatele. Trebuie sa recunosc ca am gasit cateva astfel de restaurante in Bucuresti, dar nu ne putem deplasa acolo de fiecare data cand vrem sa mancam in oras. Si astfel,  trebui sa gasim solutii si pentru restul de orase care nu au.  Este pacat totusi ca, patronii de restaurante, refuza sa ofere complexitate afacerii lor. Ar fi fost mult mai ingenios sa vina cu un meniu dublu, care sa cuprinda atat mancare pentru vegetarieni, cat si pentru marii consumatori de carnuri. Ar fi avut din start un dublu castig.  Sau, poate, sa consulte niste specialisti in crearea de bunatati vegetariene, cum ar fi niste salate speciale cu seminte, un platou cu branzeturi sau poate chiar niste supe creme, ceva mai speciale decat cea de legume. Pentru un plus de convingere, le-as recomanda sa studieze cartea lui Colin Campbell, numita sugestiv „Studiul China”.  Este o carte pe care a scris-o impreuna cu fiul sau Tom, dupa mai bine de 27 de ani de cercetari in domeniul nutritiei. Este cel mai complet ghid de studiu asupra nutritiei si dezvolta , prin exemplificare, legatura dintre proteinele animale si cancerul.  Cred ca este cel mai sugestiv mod  de a le sugera  sa ia in considerare si alte optiuni.

Poate, dupa o mica lectura, domnii patroni de restaurant,  isi vor reconsidera alegerile. La urma urmei nu toti oamenii devin vegetarieni din prea multa dragoste pentru animale. Sunt momente in viata cand organismul pur si simplu nu iti mai cere carne. Si-atunci, trebuie sa incerci cat mai multe combinatii, pentru a nu te plictisi de aceeasi mancare, consumata in fiecare zi.