Pregatirea gravidei pentru nastere


Nasterea este considerata a fi cea mai mare experienta psihica si fizica din viata unei femei. Acest moment important din viata unei femei face ca emotiile sa ajunga de la extaz la agonie, de la sentimentul de frica pana la cel de bucurie si implinire. Toate aceste sentimente unice cumulate cu modificarile fiziologice ce apar in corpul unei gravide, fac din sarcina o experienta unica.

Viitoarele mamici trebuie sa fie constiente ca trebuie sa fie pregatite atat fizic cat si psihic pentru experienta care va urma, deoarece sarcina poate deveni foarte coplesitoare in cazul in care acestea nu sunt pregatite de dinainte. Pregatirea fizica si psihica va ajuta sa faceti fata cu calm atunci cand va sosi momentul, dar in special va ajuta sa participati activ si constient la nasterea bebelusului dumneavoastra. Este foarte important pentru viitoarele mamici sa fie pregatite din timp pentru momentul nasterii deoarece numai prin practica regulata se pot forma reflexele. Statistic vorbind, peste 80% din femeile insarcinate urmeaza cursuri de pregatire pentru nastere, iar majoritatea dintre acestea aleg cursurile clasice ale nasterii fara dureri.

Ce implica, de fapt, pregatirea gravidei pentru momentul nasterii?

In zilele noastre, in care tehnologia a ajuns la un nivel destul de ridicat, practicile si metodele nasterii au ajuns, de asemeni, la un alt nivel. Astfel, fiecare viitoare mamica poate alege sa se pregateasca in felul sau propriu pentru momentul nasterii. Fie ca vorbim despre informarea din documentare de specialitate, carti sau Internet, toate aceste surse au scopul de a familiariza si pregati viitoarele mamici sa faca fata acestei experiente unice cum este nasterea.

Trebuie sa aveti foarte mare grija la informatiile ce se gasesc pe Internet, deoarece acestea sunt, de obicei, contradictorii, iar relatarile celor ce au trecut deja prin experienta nasterii difera de la femeie la femeie. In ceea ce priveste documentarele de specialitate, acolo sunt prezentate informatii generale, insa difera de zonele geografice in care au loc aceste nasteri si, implicit, de practicile si credintele din zonele respective.

Care sunt principalele metode de pregatire inainte de nastere?

Metoda pregatirii clasice sau a “nasterii fara dureri” consta in intelegerea procedurilor ce au loc la nastere si in constientizarea durerilor ce vor aparea in acel moment. Este un pic gresit spus “nastere fara durere” deoarece durerea nu poate fi suprimata, insa daca este inteleasa poate fi mai bine controlata. Aceasta pregatire clasica se incepe in luna a 7-a de sarcina si este asigurata de catre asistentele medicale. Metoda consta in informarea viitoarelor mamici cu chestiuni teoretice despre nastere iar apoi cu exercitii fizice ce trebuiesc repetate ulterior acasa.

Metoda pregatirii in piscina consta in relaxarea completa a muschilor dar si un control mult mai bun al miscarilor deoarece in mediul acvatic greutatea corporala este suprimata, iar miscarile se pot face cu mult mai mare usurinta.

Sofrologia este o tehnica de crestere a controlului prin relaxare si autosugestie. Aceasta metodata este structurata in 8 sedinte pe toata perioada sarcinii si este necesar cel putin 20 de minute pe zi de antrenament zilnic. Sofrologia poate ajuta la inlaturarea starilor de anxietate si stres, stari ce se acumuleaza in urma oboselii si a insomniilor.

Psihofonia se poate explica prin creearea unei legaturi intre mama si fat prin intermediul cantecelor. Astfel, bebelusul este sensibil la sunete si va reactiona la cantecul mamei sale si va fi mult mai linistit la sunetele cu frecventa joasa. Aceasta metoda poate ajuta si la respiratia mamei, facand ca muschii abdominali sa fie mai relaxati.

Oricare metoda va este pe plac, trebuie sa stiti ca este foarte important sa va informati de dinainte despre ceea ce prevede nasterea si sa efectuati zilnic exercitii de respiratie si de relaxare a muschilor abdominali si a perineului.

Puteti afla mai multe despre pregatirea pentru nastere si travaliu discutand cu alte mamici pe forumul 7 pitici.