Ce riscuri prezinta consumul de steroizi?

S-a dovedit ca steroizii anabolici si androgenici sunt printre cele mai sigure medicamente, pe termen scurt cel putin. Spre deosebire de alte medicamente, in cazul steroizilor o supradoza fatala este aproape imposibila, iar efectele negative asupra sanatatii precum alterarea valorilor normale ale colesterolului, tensiunii sau ingrosarea sangelui sunt foarte improbabile. Cu siguranta aceste substante nu se vor manifesta in vreun fel in care sa puna in pericol viata sau sanatatea pe termen lung a celui care le foloseste. Subliniez faptul ca cele mentionate mai sus se aplica in cazul in care aceste substante sunt folosite ocazional, si nu atunci cand se face abuz sau sunt folosite pe perioade foarte lungi. Cu siguranta steroizii sunt mai inofensivi decat majoritatea narcoticelor ilegale sau a tigarilor.

In schimb, folosirea pe perioade mari de timp a steroizilor in scopuri nonmedicinale vine insotita de riscuri majore. Este dificil sa se cuantifice riscul exact la care se supune o persoana care se decide sa rupa granitele. Problema principala este ca abuzul de steroizi, atat anabolizanti cat si androgenici, poate provoca boli de inima, principalul factor care provoaca decesul in lume. Acest tip de boli se pot dezvolta si avansa pe perioade lungi de timp fara sa prezinte prea multe simptome care sa te ajute sa identifici boala la timp. Steroizii consumati in mod excesiv duc la accentuarea acestor procese prin acumularea de grasimi si alte depuneri in artere. Acestea  pot duce in final la atacuri cerebrale sau infarct. Desi un medic legist nu ar putea indica steroizii ca principala cauza a decesului, datorita spectrului larg de factori, studiile arata totusi ca cei care fac abuz de steroizi au sanse de 4.6 ori mai mari sa moara mai devreme. Cel mai important este ca cei care folosesc aceste substante sa fie suficient de atenti incat sa identifice limita dintre abuzul de steroizi si folosirea lor ocazionala, in doze rezonabile, cu pauze intre cicluri. 

Pentru cei care folosesc totusi steroizi pe termen lung este important sa isi tina valorile organismului sub observatie mergand periodic la doctor pentru controale.