Sarbatorile in general

Sarbatorile, prilejul bucuriilor, al cadourilor, al fericirii, al zapezii. Al zapezii doarece multi cand se gandesc la sarbatori se gandesc de cele mai multe ori la cele de iarna, mai exact la Craciun. Sunt frumoase pentru unii, mai exact pentru cei care nu fac nimic, sau doar cumpara cadouri.

Pentru femei sunt un atac terorist. Au atatea de facut si lasa totul in ultimul moment: aperitive, cozonaci, bradul, mancare, cumparaturi, curatenia de dinainte de venirea rudelor, decorarea gradinii (pentru cele care stau la casa), de cusut costumul pentru serbare, de dus la serbare si nu in ultimul rand curatenia dupa plecare rudelor. Toate astea doar pentru Craciun.

Dupa ce s-a incheiat Craciunul urmeaza revelionul, aceeasi treaba, curatenie, mancare, ascunderea bibelourilor sau a altor articole fragile care pot fi sparte in distractia planificata. Daca tot anul nu ne distram, nu trebuie sa ne facem probleme, se apropie 31 decembrie, cand ai tot dreptul sa ingheti de frig in rochie si tocuri la ora 12 pentru a vedea artificiile si a spune “la multi ani”. Totodata ai dreptul sa bei cat vrei, sa promiti ce vrei, ca doar incepe noul an si ca si in anii anteriori  “te vei tine de  ele”.

Dar daca simtim nevoia sa petrecem pe 30 decembrie, ce ne facem? Ca doar nu ne putem duce la revelion mahmuri. Asteptam inca o zi, poate nu va disparea senzatia de a ne distra, poate poate si maine o sa am chef sa “petrec”.

In cadrul acestor sarbatori se realizeaza niste cheltuieli inutile. Se cumpara prea multa mancare, prea multe cadouri inutile, si se fac cele mai mari greseli din viata. De revelion copii din betie sau din dragostea impulsiva, cea de moment, iar de Craciun cererile in casatorie sub brad.

Daca de Craciun mult prea putini ajung la biserica, de Inviere tot orasul este la miezul noptii in lacasurile de cult, luand acea lumina sfanta adusa de la Ierusalim. De Pasti tot suntem credinciosi, in schimb de Craciun mai putin. Poate din cauza frigului de afara, a gerului, cine stie.