Substanta care provoaca dependenta - indiferent de tipul ei - se numeste drog

Am aflat de curand de o dependenta grava, un drog de care multi copii din lumea intreaga ar putea fi dependenti. Este vorba de biscutiii Oreo care ne plac si noua adultilor sau adolescentilor, care se pare ca din cauza cantitatii imense de zahar pe care o contin, provoaca dependenta si astfel un adevarat dezastru in sanatate.

Orice produs ce creeaza dependenta este nociv deoarece acesta iti organismul peste cap in momentul in care cere si mai mult sau nu poate functiona fara. Cercetatorii au demonstrat ca Oreo le stimuleaza creierul micutilor si a celorlalti consmatori in exact acelasi fel in care il stimuleaza si cocaina sau heroina. Se pare ca acestia se bazeaza pe un studiu facut tot pe sobolani, acestora fiindu-le administrat in cadrul unui experiment de laborator in repretate randuri, atat zahar, cat si amfetamina sau Oreo, iar rezultatele se pare ca sunt aceleasi. Adica sobolanii se poarta in acelasi fel consumand heroina sau amfetamina cat si consumand Oreo. Studiul a fost publicat mai amanuntit pe descopera.ro iar cercetatorii sunt de parere ca totusi felul de consum nu arata exact concluzia finala ca Oreo ar fi un drog puternic.

In alta ordine de idei insa se pare ca suntem acaparati de produse nesanatoase, care oricat de frumos sau urat ni s-ar vinde in cele din urma ele isi indeplinesc scopul. Mai trist este faptul ca acest produs este destinat copiilor asa cum arata si toate reclamele si eu cred ca nu e frumos sa ne batem joc de sanatatea lor.

In ciuda faptului ca aceasta teorie ar fi fost combatuta un grup de studenti au facut un experimet si mai amanuntit. Au fost testati sobolanii care au consumat si biscutii Oreo cat si heroina, fiindu-le cercetatat regiunea nucleus accumbus, o parte a creierului sobolanilor, cea care arata nivelul de dependenta si de crestere a placerilor. Curios a fost ca regiunea s-a activat mai mult la cei care consumasera Oreo, decat la cei care consumasera droguri de alt tip.

O decizie finala nu a fost luata in legatura cu acesti biscuiti si desigur nici concluziile nu au definitivare, ideea generala fiind ca: “biscuitii Oreo provoaca placere si atat, dar asta stiam deja”, asa cum a declarat un cercetator.